“Yia Sta Heria Stas” - љубим руке1

Филозоф Сократ је рекао “неки живе да једу а неки једу да би живели”. Kада је бог делио дарове, у Грчкој није штедео. Сунце и море, планине али и пашњаци, све је то утицало да плодови мора и земље увек буду свежи, укусни, природни, тако да би био грех кварити их са неким компликацијама. Шта додавати смокви, грозђу, меду, маслинкама, свежој хоботници  или  мусаки? Грци дефинитивно нису морали много да се труде око хране. Ипак, оставили су нам неке безвременске рецепте које је штета не пробати или их бар не потражити када смо у Грчкој.

Пробајте маслине! Подарила их је своме народу Атина. Она је знала шта ради.

Сувлаки – мешавину меса са роштиља и поврћа. Најчешће се служи уз додатке као што су пита и салата, чипс или цацики сос.

Мусака – патлиџан са млевеним месом и кремастим преливом. Њам! Прсте да полижеш.

Гирос не смете пропустити док сте у Грчкој. Спремамо га ми и код куће, али се грчки једе са правим апетитом. Прави се од свињског или пилећег меса, сеченог на резанце. У тортиљи или пити, са прилогом и преливом зачињеним наном и рузмарином просто је неодољив.

Софрито – телетина у сосу од белог вина. Зачињена  рузмарином, першуном и зрнестом травом. Прилог пиринач или кромпир. Или обоје. Нама су је тако послужили. Изврсно!

Грчка салата – паприке, парадајз, краставци, црни лук, маслине, маслиново уље, зачини, козји сир… Довољна и као главно јело.

Саганаки – једноставно грчко јело које се спрема у карактеристичним малим округлим судовима и баш по тим судовима је и добило име. Основа овог предела је сир који се пржи у уљу или пече у рерни. Савршенство за непце.

Фава – традиционално грчко јело од чистог жутог грашка. Овај намаз је јако сличан хумусу и обично се послужује као предјело. Пробали. Укусно је.

Колокитхокефтедес – крокети од тиквица. Божанственог укуса!

Баклава – посластица коју обожавају на Балкану. Између кора ставити орахе или пистаће и залити агдом (сируп од шећера). Много је слатка. Наручите јаку црну грчка кафу!

Грчка кафа – припрема се у посебним брики посудама (сличне џезви). Кафа је веома јака и због тога полако ако не желите остати будни целу ноћ.

[1] Грци тим речима хвале умеће кувара

Поштовани, кликните на слику како би сте је увећали.

Пратите нас на друштвеним мрежама