Случајност или промишљена одлука градити насеља на брежуљцима?

Да ли сте знали да Рим није једини град подигнут на 7 брежуљака? Чујте и почујте, Јерусалим и Мека, колевке монотеистичке религије, су настали на истом броју брежуљака. И још 46 градова у Европи, 30 на америчком континенту, 11 на Средњем Истоку. Међу њима је и Атина: Акропољ, Аеропаг – брежуљак правде, мало, стеновито брдо на коме се састајао најстарији Атински савет, Пникс, са каменом платформом са које су се старим Атињанима, окупљеним како би расправљали о важним политичким питањима, обраћали важни говорници и политичари међу којима и Перикле, Демостен и Темистокле, Филопапо са кога се пружа  диван поглед на град, Брежуљак Нимфи, Турковунија и Ликавитос, међу атинским брежуљцима највиши.

Ликавитос или Брдо вукова налази се у самом центру Атине. Легенда каже да је Хефест захтевао од богова да му дају Атену за супругу јер је помогао Зевсу при њеном рођењу. Богови се одазваше његовој молби, али кад Хефест девичанску богињу уведе у ложницу, она нестаде, а из његовог семена, које паде на земљу, роди се Ерихтоније. Да остали богови не би дознали за тај срамни догађај, Атена затвори Ерихтонија у једну корпу, коју предаде на чување кћеркама Кекропа, првог атинског краља, и забрани им да је отварају. Потом оде у Палену да би донела стену којом ће утврдити Кекропов град – атински Акропољ. У тренутку кад се богиња враћала у Атину, у сусрет јој долете врана и обавестије да су Кекропове кћерке прекршиле њено наређење и отвориле корпу Та вест узруја богињу и она испусти стену од које поста брдо Ликавитос.

До брда се може лако доћи жичаром. Али задовољство је веће ако се у авантуру освајања Ликавитоса упустите пењући се степеницама па наставите вијугавом, стрмом стазом оивиченом огромним кактусима. Кад коначно, са срцем у грлу, освојите плато, дах застаје. Прво угледате грчку заставу која се вијори на лаганом ветру. Зид уз који сте прошли,  пењући се последњим у низу безбројних степеница, није више обичан бели зид већ црква Светог Ђорђа са плавим куполама. Горе, на врху брежуљка, је све плаво-бело. Плаво небо, бела Атина, у даљини плаво море. Ако се град од неколико милиона људи може обухватити једним погледом, и то не померајући се са места које сте заузели и себично га не препуштате никоме у гомили која се тиска на малом платоу, онда је то управо са овог брда. Дубоко под собом видите улице, паркове, грађевине, споменике… Све оно што вам је из подножја невидљиво, а на мапама нестварно јер је нацртано. Још када га гледате по ведром дану, онда се рачуна као да сте загрлили Атину.

Ученици и професори Техничке школе Неготин загрлили су Атину захваљујући Ерасмус+ пројекту „Међународним искуством богатимо младост“.

Музика: Цврчци цврче, температура је била изнад 25˚Ц

Поштовани, кликните на слику како би сте је увећали.

Пратите нас на друштвеним мрежама