Међународни дан борбе против вршњачког насиља

Међународни дан борбе против вршњачког насиља

Низом активности ученици Техничке школе Неготин обележили су дана 24.02.2021.године Међународни дан борбе против вршњачког насиља који се у свету и Србији обележава сваке године, последње среде у месецу фебруару, под називом: „ Дан розе мајица “.

Тим поводом Кампању под називом: „Које је боје твоја мајица? “ покренули су представници Ученичког Парламента Техничке школе у сарадњи са педагогом школе Љиљаном Ђаковић, председницом УП Александром Ћурковић и вршњацима у знак подршке свој деци широм света, посебно деци и младим људиа који су биле жртве вршњачког или других облика насиља.

Представници УП са педагогом школе припремили су видео запис са јаком поруком о емпатији, осећањима, и насиљу, израдили пано и припремили презентацију коју су погледали са својим вршњацима. Текстовима о љубави, болу, страху, емпатији, толеранцији и храбрости, те и да се свако насиље одмах треба да се пријави, послали су снажну поруку младима да у овој причи нико није сам.

Сигурно се питате одакле назив „ Дан розе мајица “ ( Pink Shirts Day)? Широм света се последњa средa у фебруару месецу обележава као Дан борбе против вршњачког насиља или „Дан розе мајица“.  Све је почело давне 2007. године, када су у граду Berwick у канадској провинцији Нова Шкотска вршњаци малтретирали Chuck McNeill -а, ученика локалне школе након што је у школу дошао у розе мајици. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци која је оболела од карцинома дојке. Неколико дана касније, његови пријатељи David Shepherd и Travis Price дошли су у школу у розе мајицама и купили још 50 мајица које су поделили ученицима школе у знак протеста на чин насиља који се догодио њиховом другу.

Том приликом 17-годишњи Travis Price изјавио је следеће: „Схватио сам да двоје људи може смислити нешто, спровести то и направити чуда..“

И то је истина….Деца се тешко одлучују да говоре о насиљу…а када одлуче да говоре помозите им ОДМАХ. За то је потребна храброст.
А како се постаје храбар? Ученици Техничке школе поручују: „То је када ти неко каже „“ јел знаш ти ко сам ја а ти не знаш…“ (Из Вања Рупник – Рачић и Будимир Нешић „Оловка пише срцем“).

Педагог школе:
Љиљана Ђаковић

Кликни на слику за увећање.

Пратите нас на друштвеним мрежама