You are currently viewing Међународни дан борбе против вршњачког насиља

Међународни дан борбе против вршњачког насиља

Низом активности ученици Техничке школе Неготин обележили су дана 24.02.2021.године Међународни дан борбе против вршњачког насиља који се у свету и Србији обележава сваке године, последње среде у месецу фебруару, под називом: „ Дан розе мајица “.

Тим поводом Кампању под називом: „Које је боје твоја мајица? “ покренули су представници Ученичког Парламента Техничке школе у сарадњи са педагогом школе Љиљаном Ђаковић, председницом УП Александром Ћурковић и вршњацима у знак подршке свој деци широм света, посебно деци и младим људиа који су биле жртве вршњачког или других облика насиља.

Представници УП са педагогом школе припремили су видео запис са јаком поруком о емпатији, осећањима, и насиљу, израдили пано и припремили презентацију коју су погледали са својим вршњацима. Текстовима о љубави, болу, страху, емпатији, толеранцији и храбрости, те и да се свако насиље одмах треба да се пријави, послали су снажну поруку младима да у овој причи нико није сам.

Сигурно се питате одакле назив „ Дан розе мајица “ ( Pink Shirts Day)? Широм света се последњa средa у фебруару месецу обележава као Дан борбе против вршњачког насиља или „Дан розе мајица“.  Све је почело давне 2007. године, када су у граду Berwick у канадској провинцији Нова Шкотска вршњаци малтретирали Chuck McNeill -а, ученика локалне школе након што је у школу дошао у розе мајици. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци која је оболела од карцинома дојке. Неколико дана касније, његови пријатељи David Shepherd и Travis Price дошли су у школу у розе мајицама и купили још 50 мајица које су поделили ученицима школе у знак протеста на чин насиља који се догодио њиховом другу.

Том приликом 17-годишњи Travis Price изјавио је следеће: „Схватио сам да двоје људи може смислити нешто, спровести то и направити чуда..“

И то је истина….Деца се тешко одлучују да говоре о насиљу…а када одлуче да говоре помозите им ОДМАХ. За то је потребна храброст.
А како се постаје храбар? Ученици Техничке школе поручују: „То је када ти неко каже „“ јел знаш ти ко сам ја а ти не знаш…“ (Из Вања Рупник – Рачић и Будимир Нешић „Оловка пише срцем“).

Педагог школе:
Љиљана Ђаковић

Кликни на слику за увећање.

Пратите нас на друштвеним мрежама