Ментор је особа која вам пружа алате, смернице, подршку и повратне информације које су вам потребне за напредак у каријери. Они су често особе које су кренуле истим путем којим ви тренутно идете и ту су да вас саветују о томе како су у томе успели и шта им је помогло.

Ментори су извор знања и могућности. Могу вам пружити увид у ширу слику, контекст и искуство какво ви сами немате или имате само деломично. Помаже вам када сте суочени с проблемом који не можете решити или не можете донети одлуку.

Ментор вам помаже у изградњи ваше професионалне мреже јер је познаје или је повезан с људима који вам могу помоћи у развоју ваше каријере.

Добар ментор поседује релевантне стручне вештине или знање, спреман их је поделити са вама, уважава вас, даје искрене и непосредне повратне информације на конструктиван, љубазан и непосредан начин и спреман је да вас слуша и покаже емпатију.

Бити ментор је посебан изазов али и задовољство које осетите када стечено знање успешно пренесете на млађе колеге. У менторском послу је неопходан одговоран али и захтеван приступ. Зато је потребно поседовати одређене вештине и примењивати примере добре праксе.

Један од првих важних задатака ментора је да упозна особу коју менторише. То му олакшава разумевање препрека на које практикант наилази и налажење адекватног решења за проблем. Када ментор покаже заинтересованост за практиканта и када план рада усклади са његовим интересовањима, резултати су још бољи. Када кандидат ради по таквом плану он је додатно мотивисан, одлази корак даље и врло вероватно ће се усудити и да изађе из своје дотадашње зоне комфора.

Менторство носи одговорност. Неопходно је да ментор буде „ту“. Није обавезан да одговара на питања одмах, али није професионално нити одговорно да не одговара сатима и данима. Ментор треба да усклади комуникацију са практикантом, одговара на све недоумице у адекватном року и подстиче кандидате на дискусију, исказивање мишљења и потенцијалних решења задатака. Често се практиканти устручавају да постављају питања јер не желе да сметају и мисле да су та питања превише базична. Ако ментор покаже да је на располагању практиканту, да активно слуша, ако охрабрује кандидата да изрази своју идеју, показује да му је стало до практиканта и његовог рада и тиме јача његово самопоуздање.

Добар ментор стално има на уму да је практикант ту да би учио и напредовао. Зато је неопходно да постави циљеве рада и план по коме ће се до тих циљева доћи. Ако крене од мањих задатака, који се могу брзо реализовати, практикант се неће демотивисати нити одустати. Напредоваће и на крају биће способан да реализује озбиљне циљеве и савлада све изазове.

Бити у току за доброг ментора је императив. Кроз спонтани разговор сазнаће докле је практикант стигао и да ли му је потребна помоћ.

Мишљење о нечијем раду има тежину. Може дати ветар у леђа, али и срушити снове и уништити планове. Зато ментор мора бити искрен, реаговати одмах на уочену грешку ма колико да је то понекад неугодно. Грешке се праве. Али и исправљају. Савестан ментор неће затварати очи пред њима јер је свестан да на тај начин практикант неће напредовати. И да ће понављати исту грешку. Похвале за добре идеје, решења и труд који је уложен да се циљ реализује подразумевају се.

Практиканти, запамтите! Ментор није особа која ће вам ласкати, него особа која ће вам помоћи да усавршите своје вештине и стекнете знање које ће вас учинити способнијим и бољим од других који се баве истим послом.

Кажу ученици, које је Ерасмус+ пројекат одвео на 14 дана у Атину, да је овакав њихов ментор, господин Хилмар Диаз.
Пратите нас на друштвеним мрежама