Пиреј – лука која живи и дању и ноћу

Атина је један од ретких градова са два срца. Прво куца на Плаки и Монастеракију, друго у Пиреју, највећој путничкој луци Европе која вековима спаја острва са континенталним делом Грчке. На дугачким доковима, уским уличицама које са обале стрмо воде ка тачки која спаја земљу и небо виде се сјај и моћ Грчке. Али види се и њихово наличје јер тај мали велики простор, који су некада делили богови са људима, данас припада подједнако онима са празним и пуним џеповима, староседеоцима и дошљацима, Грцима и остатку света.

Кроз Пиреј годишње прође двадесет милиона људи. Путници, морнари, лучки радници, студенти, авантуристи, људи на путу у потрази за неком мирном луком, уметници које су музе напустиле… Зато Пиреј никад не спава. Будан је и дању и ноћу, пред зору и у касним ноћним сатима.

Ове године, прилику да упознамо Пиреј искористили смо и ми. Гужву  у луци, на тротоарима, улицама и пешачким прелазима смо избегли јер смо дошли у сутон. У најлепши део дана да видимо плаво море пуно злата, нијансе црвене и љубичасте боје на небу, палме, разнобојно цвеће које пркоси годишњим добима, људе који без журбе испијају пиће након дугог радног дана… И бродове који долазе и одлазе.

Поштовани, кликните на слику како би сте је увећали.

Пратите нас на друштвеним мрежама