Шарл Бодлер

Шарл Бодлер

0
(0)

“Кад се 1857. године у штампи појавило Бодлерово „Цвеће зла”, овај песник, симболиста, био је оштро оптужен и осуђен на затворску казну. Књига која је одбачена као „морално неподобна”, данас је прави драгуљ, неминован степеник при уласку на врата модернизма, а њен аутор, иако још увек „уклети песник”, један од највећих књижевника. Чулан, за лепоту грозног и грозоту лепог отворен, Бодлер је уистину био велик, више но уклет. Оно што га је чинило „уклетим”, била је управо истанчана свест о сиротој, халапљивој телесности која му је дата, и с друге стране – чистоти бића којем је суђено да стреми ка лепоти. Овај „аморални атеиста” ипак је, чини се, дубоко веровао – у лепоту као једини апсолут, једино ка чему се тежи и до чега се не стиже.”
Престиж
АУТОР: Дијана Кнежевић

Андре Жид, француски писац и добитник Нобелове награде за књижевност изјавио је : “Моде пролазе, критичари исто тако, Бодлер остаје”.
Зар то није довољан разлог да о Бодлеру, његовом животу и поезији са ученицима ИИИ1 Техничке школе Неготин разговарају Маријана Динуловић, професор српског језика и књижевности и Весна Перић, професор француског језика и књижевности и дипломирани романиста?

Ваша оцена текста?

Кликните на звезду да би сте оценили текст!

Просечна оцена 0 / 5. Резултат: 0

Будите први који ће оценити текст!

Жао нам је што вам овај текст није био користан!

Хајде да побољшамо овај текст!

Реците нам како да га побољшамо?

Пратите нас на друштвеним мрежама