Синтагма – трг који живи дан и ноћ

Ерасмус+ и ученици Техничке школе Неготин би нешто да вам кажу о историји Синтагме и њеним чуварима. Прочитајте! Разноликост чини свет лепшим.

Бити у Атини а не прошетати Синтагмом је недопустиво. Јер Синтагма је место одакле у Грчкој све почиње. Вековима уназад трг је служио за политичке митинге, али и као место на коме су људи изражавали своје негодовање и започињали протесте.

Синтагма у преводу са грчког значи “устав”, а ово име трг носи од 3. септембра 1843. године. Након дугогодишње апсолутистичке владавине Грци су тражили од немачког принца и првог грчког нововековног краља Ота I устав. И добили и Устав и Синтагму.

На самом тргу налази се Парламент и Споменик незнаном јунаку. Споменик, постављен 1932. године у знак сећања на све војнике и хероје пале у неком од бројних ратова које су водили Грци, чувају евзони, војници који припадају елитним јединицама грчке војске. Ако мислите да је лако чувати стражу испред парламента и споменика, варате се. Није лако бити евзон. Потребна је висина, добра грађа, снага, издржљивост и чврст карактер да бисте марширали у дрвеним ципелама са по 60 металних бодљи, у одори тешкој 20 килограма и од симбола сатканој. 400 фалти на сукњицама за 400 година турске окупације, црне свилене кићанке за Исусове сузе и за жртве, беле кошуље за невиност и борбу за слободу, прслуци са осликаним мотивима и извезеним словима X, за Христианос, и О, за Ортодокс. Бити евзон „oblige“. Зато их у обављању дужности ништа не омета. Док сунце пржи, киша лије, ветар шиба, људи пролазе, туристи прилазе да се са њима сликају, стоје мирно. Не проговарају. Само са заповедником страже комуницирају. И то очима. Трептај за „да“ и два за „не“. Функционише. Видели смо.

Поштовани, кликните на слику како би сте је увећали.

Пратите нас на друштвеним мрежама