Библиотека је место у коме се чува лек за душу!

Библиотека Техничке школе у Неготину уписана је у регистар библиотека 28.04.1995. са почетним фондом од око 5000 књига. Библиотека је смештена на првом спрату школске зграде, у светлој и сувој просторији од 63м². Простор је рационално организован као део за смештај фонда, део који је урађен као читаоница са 23 седишта и радни простор за библиотекара.

„Међу многим световима, које човек није добио као поклон природе, већ их је створио својим умом, свет књига је највећи. Без речи, без писања књига, не постоји историја, не постоји концепт човечанства. Ако би неко хтео да покуша да затвори у малом простору, у једној кући или једној соби, историју људског духа, и да је начини својом, могао би то урадити само у форми збирке књига.“

Херман Хесе

Књижни фонд је смештен у одговарајућим витринама и на полицама чија је укупна дужина 134 м.

Од техничке опреме у библиотеци се налази компјутер са прикључком за интернет, штампач у боји за потребе библиотеке и библиотечке секције, телевизор, уређај за аудио пројекцију и видео пројектор који се користe у извођењу наставе, обележавању јубилеја, за пројекцију филмова и документараца, a све у сврху креативнијег и интересантнијег извођења наставе појединих предмета.

Рад библиотеке са корисницима одвија се 5 дана у недељи по четири сата. Корисници библиотеке су ученици, професори, сарадници и остали запослени у школи.

У библиотеци се остварују сви облици васпитно-образовне, библиотечко-информационе и архивско-документационе делатности, укључујући и сарадњу са наставницима и локалном средином.

Своју програмску делатност библиотека усклађује са Планом и програмом школе. Библиотекар, Перић Весна, члан Друштва школских библиотекара Србије, активан је учесник васпитно-образовног процеса, члан школских тимова, сарадник у организовању јавних и културних дешавања у школи, сарађује у извођењу наставних и ненаставних активности као што су школске приредбе, часови корелације, угледни и огледни часови и ради на промоцији школе ажурирањем ФБ странице и израдом видео материјала са наступа ученика на разним манифестацијама.

„Школска библиотека пружа информације и спознаје битне за успешно укључивање у савремено друштво које се темељи на знању и информацији. Школска библиотека опскрбљује ученике вештинама за учење кроз цели живот, развија њихову машту и оспособљава их за живот одговорних грађана.“

УНЕСЦО-в Манифест за школске библиотеке, 1999

Од 2015. године библиотека поседује програм за електронско пословање који је осмислио и уз помоћ професора – ментора, Слободана Динуловића, израдио ученик Техничке школе, Мирковић Слободан. Те исте године обављена је ревизија књижног фонда. У ревизији су, поред библиотекара, а у оквиру блок наставе из предмета програмирање, учествовали матуранти. Успостављена база, са основним библиографским подацима, омогућава библиотекару да води уредно евиденцију о посетама и позајмицама књига те о активностима у којима учествују чланови секције, колеге и сам библиотекар.

Књижни фонд наше школске библиотеке данас броји преко 6.000 наслова. Осим обавезне лектире, ученицима и наставницима су на располагању класична дела, енциклопедије, лексикони, речници, уџбеници, стручна литература, приручници, а на полицама могу да се нађу и актуелни наслови тинејџ литературе.

У оквиру библиотеке ради и библиотечка секција. Ученици, чланови секције, израђују тематске паное, помажу библиотекару у изради видео материјала, презентација за огледне часове и радионице и у промоцији школе и саме библиотеке.

„Библиотека је место састајања. У њој можеш учити, читати, договарати и преговарати. Гледати. Позајмљивати знања и мудрости од предака и савременика. Осамити се када не желиш да ти ико смета. Побећи од буке, удаљити се од гомиле са најбољим другом и другарицом. Одморити се. Путовати. Маштати. Истовремено бити сам и у друштву. Школска библиотека постоји због ученика. И зато, Учениче, кад уђеш у ову ризницу, осећај се лепо, као код куће! Увек си добродошао.“

Галерија слика

Пратите нас на друштвеним мрежама