You are currently viewing Светосавска академија 2022/2023

Светосавска академија 2022/2023

Поштовани, 27.01.2023. године у свечаној сали Техничке школе Неготин одржана је Светосавска академија у част првог српског просветитеља. За богат културно-уметнички програм побринули су се ученици школе у сарадњи са својим професорима Српског језика и књижевности Сањом Илић и Невеном Живановић, док су визуелну и техничку подршку пружили школски библиотекар Весна Перић и Александар Талић.

Светосавску беседу и традиционални обред резања славског колача обавио је отац Душан Мићићеловић, док се на крају приредбе гостима обратио и директор школе Слободан Динуловић који је стипендираним ученицима школе поделио сертификате компаније ЗиЂин Бор.

Домаћин овогодишње славе био је професор Жељко Димитријевић, док је за наредну годину изабран Слободан Динуловић.

Уводни део 

Александар Талић

,,Благослови Светог Саве“

Ученици Техничке школе су Савиндан обележили извођењем рецитала ,,Благослови Светог Саве“ који је заснован на народним легендама и предањима о нашем највећем  просветитељу. Свој таленат су показали у свечаној сали школе, а имали су част и да учествују на Светосавској академији у Дому културе.

У народној књижевности је Свети Сава представљен као највећи мудрац и заштитник, дарежљив и несебичан. Он саветује, просвећује, похваљује и благосиља. Ученици су кроз рецитал приказали шта је све Свети Сава у народним легендама и предањима благословио: Месец – да у ноћи људима показује пут; Сунце – да дарује светлост на небу, у метафоричном значењу и у срцу, и у души; звезде – да и даље исијавају изнад задужбина Немањића; јабуку – да јој род увек буде добар и здрав; јелку – да заувек остане зелена, и лети, и зими; пчеле – да њихов производ буде најслађи на свету и да се без њега хришћанин не може крстити, да заувек Богу служе, дају сласт и лек; девојку Анастасију – која ће постати мајка Светог Василија Острошког; децу – како да добију четворе очи, вредно уче, буду умерени и поштују старије.

На крају рецитала су се ученици обратили Светом Сави и поручили: ,,Устани из хлеба, из зрна соли, из зделе млека, из пшенице и ражи! Устани, Свети Саво, и благослови хлеб који једемо!“

Аутор рецитала је професорка српског језика и књижевности Сања Илић, која је заједно са професорком Невеном Живановић и ученицима припремала програм, док су се за визуелну и техничку подршку побринули школски библиотекар Весна Перић и професор електро групе предмета Александар Талић.

Аутор текста

Сања Илић – професор Српског језика и књижевности

Светосавска академија одржана у свечаној сали Техничке школе

Обред резања славског колача, кликните на слику како би сте је увећали.

Културно-уметнички програм, кликните на слику како би сте је увећали.

Видео материјал са приредбе.

Додела сертификата добитницима стипендије компаније ЗиЂин Бор, кликните на слику како би сте је увећали.

Светосавска академија одржана у Дому културе

Културно-уметнички програм, кликните на слику како би сте је увећали.

Видео материјал са приредбе.

Пратите нас на друштвеним мрежама