You are currently viewing Угледни час – Средњи век и ренесанса

Угледни час – Средњи век и ренесанса

Ученици IV1 и IV2 су, на угледном часу, са својим менторима, професором филозофије Мирјаном Јеврић и професором грађанског васпитања Весном Перић, вратили „коначно“ човека тамо где му је и место, у центар пажње.

Нове могућности човека

Схватио сам због чега је човек најсрећније од свих створења и самим тим вредан свег дивљења… (Бог је) узео човека као створење неодређене природе и, одредивши му место у средишту света, овако му се обратио: Природа свих осталих ствари је ограничена и принудна у оквиру граница закона које смо МИ прописали. Ти ћеш, неспутан ограничењима, у сагласности с твојом слободном вољом… прописати за себе границе своје природе. Поставили смо те у центар света како би одатле лакше могао да посматраш све оно што постоји на свету. Нисмо те створили ни од неба ни од земље, нити смртним нити бесмртним, тако да са слободом избора и са чашћу, као творац и уобличитељ самога себе, можеш себе да уобличиш у који год облик ти желиш.

Ђовани Пико дела Мирандола (1463-1494), Говор о достојанству човека (Превод из Марвин Пери, Интелектуална историја Европе, стр. 74.)

Пратите нас на друштвеним мрежама