You are currently viewing Упутство за наставнике, родитеље и ученике

Упутство за наставнике, родитеље и ученике

Драги наставници, родитељи и ученици,

Све информације везане за е-наставу испод овог пасуса и даље важе. На овој страници објављиваћемо и даље све корисне и потребне информације везане за онлајн начине рада и потребе наставе на даљину. Желимо свима успешан рад у другом полугодишту.

Овде можете пронаћи корисне информације које се односе на начин рада школе у условима наставе на даљину, као и корисне савете који ће ваш рад учинити бољим и успешнијим.

Школа је искористила све техничке ресурсе, алате, сервисе и платформе, и ставила у функцију како би вам олакшала рад током наставе на даљину. За све проблеме техничке природе на које у раду наиђете обратите се првенствено ОС уколико сте ученик. Наставници све проблеме техничке природе пријављују администраторима. Неправилности можете пријавити сваког радног дана од 08:00-13:00 часова. У случају да проблем није хитне природе, за техничку подршку можете се обратити и путем мејла: aleksandar.talic@tehnicka-negotin.com .У кратком року добићете све смернице и техничка упутства.

Четири основна концепта рада су:

 1. Вибер групе;
 2. Email систем;
 3. Google учионице;
 4. Zoom конференције;

1. Вибер групе

Ученици су убачени у вибер групе према својим одељењима и прате инструкције наставника. Све промене везано за бројеве телефона, меилова, проблеме у раду и остале ИТ потешкоће пријавити првенствено разредном старешини.

Microsoft PowerPoint aplikacija:

 1. IOS – za iPhone, iPad i Apple Watch.
 2. Android 

Сви ученици који мисле да ће им у неком тренутку бити потребна допунска настава потребно је да се обрате ОС и предметном наставнику у оквиру вибер групе за одељење. Када наставник закаже термин, односно када заједно договорите термин за допунску наставу, уђите у вибер заједницу коју је наставник креирао за све заинтересоване ученике. Предност заједнице јесте што вам све поруке остају и можете да их по потреби прелистате, можете да уђете и изађете из заједнице када то желите. Предност овакве заједнице је и што се допунска настава може вршити са два, али и са великим бројем ученика.

2. Email систем

Ученици могу примати важне поруке од наставника меилом.

Адресар наставника: Линк

3. Google учионице

Језгро овог сервиса јесте првенствено Gmail, а следе Calendar, Classroom, Contacts, Drive, Docs, Forms, Groups, Sheets, Sites, Slides, Talk/Hangouts и Vault. Када администратори оспособе сервис, предавачи са неколико кликова могу да креирају дигиталне допуне својим предавањима и поделе објаве путем YouTube линкова, као и задатке путем Google Forms-а, да прикушљају литературу преко Google Docsa.  Ученици, са друге стране, могу да се прикључе предавању са било ког уређаја: рачунара, паметног телефона или таблета.

4. Zoom видео конференције

Zoom видео конференција омогућава аудио- видео колаборацију више учесника. Дељење екрана и апликација. Размену порука између учесника (chat). Често се користе десктоп апликације, али је могуће приступити и путем мобилних уређаја. Регистрацију је потребно да изврши само домаћин конференције. Ученици / учесници не морају да се региструју већ добијају позив кроз вибер групу.

Државни систем рада и домаћи садржји за е- наставу:

 1. Informacije oko načina rada za državne škole
 2. Platforma MOJA SKOLAРазне лекције везано за програм средњих школа.
 3. RTS Planeta, приказ образовних садржаја за стручне предмете у видео формату
 4. Digitalna učionica  Циљ обуке дигитална учионица:
  Упознавање са принципима конструктивизма у сврху употребе дигиталних садржаја.
  – Практична примена дигиталних уџбеника у наставном процесу која пружа наставнику могућности за реализацију наставе на савремен начин уз интегрисање наставних садржајa и рационалнo коришћење времена.
 5. Digitalni čas Зборник рдова конкурса Дигитални час;
 6. Kreativna škola има за циљ да афирмише креативне наставнике и подстакне групни рад у школама;
 7. Pomoć profesorima za online nastavuврло корисно;
 8. Blic – online nastava – за ученике основних и средњих школа;
 9. Unicef priručnik za digitalno nasiljeкорисно за наставнике, родитеље и ученике;
 10. Cuvamte.gov.rs Национална платформа за превенцију насиља у школама;
 11. Deca u digitalnom dobu
 12. Bezbedan internet za celu porodicu
 13. Rečnik digitalnih pojmova
 14. digitalna izdanja Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja веома корисно;
 15. Platforma za obuke Zavoda za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja
 16. Saznali na seminaru – primenili u praksiбаза радова
 17. Baza uspešnih van-nastavnih aktivnosti
 18. Digitalna solidarnost Државни портал помоћи привреде и појединаца за Е –наставу.

Онлајн учење страних језика:

Топ 5 апликација и сајтова за учење страних језика:

 1. Oxford (енглески језик) free english lessons
 2. Dualingo (енглески, немачки, руски, шпански), Android, IOS и website.
 3. Busuu (енглески, немачки, руски, шпански), Android, IOS и website.
 4. Babbel (енглески, немачки, шпански, италијански, француски, турски)Android, IOS и website.
 5. Livemocha (енглески, немачки, шпански, арапски, кинески, руски, јапански) –Android и website.

Oнлајн учење програмирања са линкова у прилогу :

 1. Kampster постоје јавно доступни курсеви програмирања. Лака за коришћење, 7x ефикаснија, гејмификована, интерактивна.
 2. Онлајн курс и обука за програмирање, програмски језик C#:
  Link: http://edusoft.matf.bg.ac.rs/csharp/
 3. Мала школа WEB програмирања, курсеви:
  Link:
  http://edusoft.matf.bg.ac.rs/eskola_veba/#/home
 4. Petlja – материјал за наставу информатике и рачунарства у основним и средњим школама у области програмирања.
 5. Startit серија чланака о програмирању на српском језику;
 6. FreeCodeCampлиста локација на интернету где се може учити програмирање све бесплатно на енглеском језику.
 7. Škola kodaКомерцијална школа програмирања , уз велики број online материјала.
 8. Web programiranje збирка за улазак у свет о програмирања на српском језику.

Алати за онлајн наставу по групама

IСистеми за управљање учењем:

 1.  Microsoft TeamsПлатформа која омогућава наставницима, ученицима, професорима и студентима да организују реализацију наставе путем интернета кроз групни видео позив у којем наставник/професор може са ученицима или студентима да дели и садржај свог екрана, да снима ток часа и учини сникак доступним за целу групу.
 2. Edmodo virtuelna učionica Платформа за учење на даљину. Пристуо је омогућен наставницима, ученицима и родитељима.Наставници имају могућност постављања порука, текстова, различитих датотека, креирају задатке и тестове, као и да оцењују.
 3. Google učionica –  Google учионица можда нема толико опција као Мудл платформа, али следи познату филозофију ове компаније: једноставност и прегледност.
 4. Moodle –  Најзаступљенији систем за управљање учењем на свету. Карактерише га комплексност, бројне опције и мноштво додатака.Систем захтева инсталацију на веб серверу. Проверите да ли школа има инсталирану Mudl платформу и потражите подршку од задужеих лица за одржавање платформе.
 5. Twinspace Виртуална колаборативна платформа eTvinning пројекта која обезбеђујеалате за комуникацију,сарадњу и утврђивање.

II– Алати за интеракцију, квиз, упитнике:

1. Google upitnici – Уколико имате отворен g-mail налог, имате приступ и овом алату. Ово је моћан алат за израду упитника, анкета, квизова и тестова. Још моћнији постаје у склопу Google учионице.
2.
Sokrativ testiranje – Сократив je одличан и занимљиво дизајниран алат за онлајн тестирање. У бесплатној верзији можемо креирати тестове и за 50ученика.
3.
Mentimeter – Моћан софтвер за сарадњу и презентације који садржи неограничен број анкета, текст облака, питања вишеструког избора, квизова и још много тога.
4.
Free Online Surveys Популарни алат за брзо креирање онлајн анкете, генерисање анкета на мрежи и генерисање форми.
5.
Quiz Maker Сјајан алат који омогућава лако креирање анкета, тестова и свега неопходног за проверу знања. Питања и бодови се лако додају, уз могућност штампања извештаја.
6.
ProProfs QuizMaker – Основа овог софтвера базира на cloudu и пружа могућност креирања тестова и онлајн испита.
7.
Easy Test Maker Генерисани тест, који помаже у креирању и стварању квизова. Тест маркер омогућава формирање више врста питања.Oнлајн тестови се аутоматски оцењују.
8.
Hot Potatoes Mešane vrste pitanja u jednom kvizu. Koriste se višestruki odgovori, kratki odgovori. Sofisticirano bodovanje.
9.
Articulate Quizmaker 360 Drag & drop квизови. Библиотека садржаја за много знакова и образаца.
10.
Adobe Captivate 9 –Све врсте квизова. Обрасци ван оквира стандардних квизова.

IIIАлати за сарадњу и дељење:

1. Zoom – Апликација је намењена одржавању састанака онлајн и доступна у бесплатној верзији уз одређена функционална ограничења.
2.
Viber Community – У сарадњи са компанијом Вибер омогућена је употреба апликације Вибер и услуге Viber Community која омогућава ефикасну групну комуникацију и размену информација.
3.
LinoltВиртуална огласна табла на којој се могу објављивати поруке/стикери, видео записи и документа.

4. Google disk Моћан алат за чување и дељење датотека, за креирање онлајн докумената (текст, табле, презентације)и могућност заједничког рада на њима.
5.
OneDrive  Приступите датотекама на свим уређајима и уредите их. Заштићене датотеке задржите у облаку. Делите документа или фотографије и сарађујте у Office систему.

IVпрезентације, креирање и обрада видеа и остали алати :

 1. Prezi kreiranje prezentacija веб алатза креирање презентација.једноставан је за коришћење, а чак и бесплатна верзија пружа довољно могућности за креативност.
 2. Bajtabl kreiranje video prezentacije Један од врло занимљивих веб алата за креирање анимираних презентација. У бесплатној верзији већина алата има мали број могућности.
 3.  Animatron video zapisi i animacije Аниматрон је алат који нуди две могућности: уређивање видео записа и креирање анимација.
 4. Fri-kam snimanje ekrana Постоји велики број бесплатних алата за снимање екрана који се могу преузети са интернетаили користити онлајн.
 5. Slideshareмогућност дељења онога што волите и знате кроз слике, презентације, докумената и др.

VБесплатни ресурси (слике, музика, видео) :

 1. FREEIMAGES Алат за проналажење дигиталних фотографија за објаву и дизајн;
 2. StockSnap.io Алат за проналажење слика високог квалитета и високе резолуције безикаквих ограничења и ауторских права.
 3.  Pixabay Алат за проналажење слика и видео записа без ауторских права под Creative Commons CC0 licencom;
 4. Incompetech Алат за проналажење музике без ауторских права под Creative Commons CC0 licencom.
 5. Free Music Archive Бесплатна музика без ауторских права под Creative Commons лиценцом.Да би сте користили музику требате споменути име извођача у свом пројекту
 6. Jamendo Мешавина музичке заједнице и тржишта за преутимање лиценцираних песама. Можете преузети музику за пројекте уколико су намењени само за личну употребу.
 7.  Audionautix бесплатна музика у mp3 формату за преузимање.
 8.  Musopen Алат за проналажење бесплатних музичких ресурса и ресурса за музичко образовање за наставнике и ученике.

Педагог школе

Пратите нас на друштвеним мрежама